29 Ekim 2011 Cumartesi

Yurtdışı Seyahat için İpuçları - 5

Yurtdışı seyahatin en zorlu kısmına geldik; Vize İşlemleri...Maalesef hala bir çok ülkeye giderken  vize uygulanıyor ve vize alma süreci hem evrak hazırlama işlemleri hem de maddi olarak sizi çok etkileyebiliyor.

Tur ile gidecek iseniz; tur şirketi sizin adınıza başvuru evraklarını ilgili konsolosluğa teslim edebiliyor.  İlk defa vize alacak iseniz mutlaka şahsen başvuru yapılması istenebiliyor.

Seyahatiniz esnasında ilk olarak hangi ülkeye giriş yapacak iseniz o ülkeden vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Örneğin; Viyana-prag-budapeşte turu planlıyorsanız ilk gideceğiniz yer Viyana ise vize için Avusturya konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor.

Vize başvurusu için gereken evrakları ilgili konsolosluğun sitesinden bakmanız önemli.  check list şeklinde kolay kullanım sunan konsolosluk siteleri mevcut.

gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan hazırlamanız gereken evrakları  ve randevu alma sürecini öğrendikten sonra evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

İşyerinden temin edilecek evraklar haricinde önemli olan asıl evraklar sahip olduğunuz banka hesabı ve varsa tapu, ruhsatlar...  Her ülke vize başvurusunda bulunacak kişilerin mutlaka hesabında bir miktar parasının olmasını istiyor. O ülkede kalacağınız güne göre değişmekle birlikte hesabınızda en az 3.000 TL nakit paranın olması gerektiğini düşünüyorum.(otel, uçak harcamaları sonrası günlük olarak 200 TL gibi bir harcama planlayabilirsiniz.)  Özellikle yatırım fonunda değerlendiyorsanız paranızı hesap hareketi almadan evvel bu parayı bozarak hesabınıza geçmek de fayda var.  Yatırım fonunda parası olduğu halde hesabında az bir tutar görüldüğü için vizesi reddedilen kişiler olabiliyor.

Her ülkenin fotoğraf kriterleri de farklı olabiliyor. Güncel bilgiye yine konsolosluk adreslerinden teyit edebilirsiniz. fotoğrafçılar ülkelerin ölçülerini biliyorlar ama siz yine de fotoğraf boyutlarını fotoğrafçıya iletirseniz iyi olur.

Vize süresini ülkeler kişinin durumuna ve kendi uygulamalarına göre değişik sürelerde verebiliyor. italya ilk shengen başvurunuza 6 ay verebiliyorken,  Almanya sadece seyahat süreniz kadar da verebiliyor. (bu 3 gün bile olabiliyor)  Çoğunlukla 1 aylık vizeler verildiğini söyleyebilirim. (Avusturya; 3 ay,  Portekiz; 1 ay, Fransa duruma göre 15 gün-1 ay ya da 6 ay verebiliyor.)

Yakın zamanda yaptığım vize başvurusunun süreçlerini de buradan anlatarak süreci daha rahat anlamınızı sağlamak istiyorum;
  • Avusturya vizesine başvurmak için öncelikle konsolusluğun sitesinden gerekli bilgileri temin edebilirsiniz; http://www.bmeia.gv.at/tr/botschaft/istanbul/danisma-hizmeti/avusturyaya-seyahat.html
  • Randevu işlemleri için telefonla İKS'den randevu alınması gerekiyor. Her bir başvuru için randevu alırken 26 TL ödenmesi gerekiyor. Bu tutarı İKS'yi aramadan bir gün önce YKB'ye yatırabildiğiniz gibi telefon görüşmesi esnasında Kredi kartınızdan da ödeyebiliyorsunuz. http://www.iks.com/tr-TR/index.aspx 
  • 212 240 45 00'ı aradığınızda yanınızda pasaport no ve kimlik bilgilerinin yanınızda olması gerekiyor. bir de kredi kartı ile ödeme yapmak istiyorsanız kart bilgileriniz yanınızda olmalı.  Sizinle birlikte başvuruda bulunacak olan aile üyeleriniz için de yine her başvuru için 26 TL ödeyerek görüşme esnasında randevu alabiliyorsunuz. telefon görüşmesinde sizden istenen evraklar da detaylı olarak söyleniyor. sonrasında mail ile de bu bilgileri alabiliyorsunuz.
  • Randevu talebini genel olarak 1 hafta sonrasına veriyorlar. 1 hafta içinde evraklarınızı tamamlamalısınız.Başvuru formunu doldururken doğru bilgiler verdiğinize emin olun. İmzalanması gereken alanların imzalanması ve başvuru şeklinin çok girişli istenmesine dikkat etmelisiniz.
  • Randevu gününden 3 gün önce mutlaka vize başvuru ücretini Yapı kredi bankasına ödemeniz gerekiyor.
  • Randevu günü randevu saatinden 10 dakika önce konsolosluk da hazır olmanız gerekiyor. sıra size geldiğinde görevliler sizi çağırıyor ve evraklarınızı kontrol ediyorlar.
  • Evraklarınız tamamsa sizi pasaportunuzu geri almak için tekrar gelmenizi istedikleri tarihi iletiyorlar.  Bana 2 gün sonra alabileceğim iletilmişti.
  • İsterseniz pasaportunuzu başkası sizin adınıza alabiliyor; ancak bu ismi başvuru esnasında mutlaka belirtmelisiniz. 
Bu başvuru sonrası 3 ay geçerli ve toplamda 30 gün konaklama yapılabilecek çok girişli bir vize verdiler. Bu ne demek oluyor derseniz eğer, 3 aylık süre içinde istediğim kadar shengen vizesi geçerli olan ülkeye giriş hakkına sahip oluyorum. ama konaklama süresi toplamda 30 günü geçmemeli.

Schengen vizesi geçerli olan ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya.

İpucu 5:Vize İşlemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder